Loopbaancheques

ITZU certified partner

Als Itzu Certified Partner bied ik loopbaanbegeleiding aan via de loopbaancheque van VDAB. Hier vind je alvast alle informatie over de voorwaarden en werking van deze cheques.

VDAB loopbaancheques

Voorwaarden loopbaancheques

Loopbaanbegeleiding volg je met een loopbaancheque. Om in aanmerking te komen voor de loopbaancheque, dien je aan de volgende voorwaarden te voldoen:

 • Je bent minimum zeven jaar deeltijds of voltijds aan het werk als werknemer of zelfstandige.
 • Je hebt geen loopbaanbegeleiding gevolgd in de afgelopen zes jaar.
 • Je woont in Vlaanderen of Brussel.

Ook wanneer je tijdelijk economisch werkloos bent heb je recht op loopbaanbegeleiding, indien je aan de bovenstaande voorwaarden voldoet.

Hoe een loopbaancheque van vier uren loopbaanbegeleiding bij VDAB bestellen?

 • Online: via 'mijn loopbaan' op de VDAB website
 • Telefonisch: via het gratis nummer 0800 30 700 (elke werkdag van 8u tot 19u)
 • In uw lokale werkwinkel

Na het bestellen van de loopbaancheque ontvang je binnen enkele dagen een overschrijving (via post of mail) om € 40 over te schrijven. Na ontvangst van deze € 40 zal de loopbaancheque jou via post of mail toegestuurd worden.

Gelieve er rekening mee te houden dat dit proces enkele weken in beslag kan nemen. De loopbaancheque kan gebruikt worden bij alle gemandateerde centra in België en wordt terugbetaald indien niet binnen de 3 maanden gebruikt.

Na afronding en registratie van de eerste vier uren begeleiding kan je opnieuw via dezelfde kanalen en dezelfde methode een tweede loopbaancheque van drie uren aanvragen en je traject verder zetten.

Hoe de loopbaancheque promoten bij je medewerkers?

Als werkgever kan je de loopbaancheque kenbaar maken en promoten bij je medewerkers. Je mag immers als “derde betaler” fungeren. Dat wil zeggen dat je als werkgever kan aanbieden om het persoonlijk aandeel (€ 40 per loopbaancheque) terug te betalen als maatregel om bij te dragen aan de persoonlijke ontwikkeling van je werknemers. Dit mag bovenop de initiatieven (opleiding, coaching,…) die je als werkgever op de werkvloer biedt (dus niet ter vervanging of als onderdeel van deze initiatieven).

Onderstaande voorwaarden moeten in dit verband bewaakt worden:

 • Een werkgever of de loopbaancoach mag geen druk uitoefenen op de werknemers om hun loopbaancheque op te nemen.
 • Een werknemer mag kiezen op welk moment hij zijn cheque aanvraagt en inwisselt.
 • Een werknemer mag kiezen bij welke loopbaancheque hij zijn cheque inwisselt. Deze keuze mag geen gevolgen hebben voor de werknemer.
 • Een werknemer moet er zich van bewust zijn dat hij slechts recht heeft op twee loopbaancheques voor totaal zeven uur gedurende zes jaar. Indien hij deze inwisselt kan hij pas opnieuw een cheque aanvragen zes jaar na de start van de eerste begeleiding.
 • Er mag geen uitwisseling zijn tussen de werkgever en de loopbaancoach over de begeleiding of de inhoud van de begeleiding.
 • De begeleiding die de werknemer via de loopbaancheque krijgt, mag in geen geval begeleiding vervangen die de werkgever zelf zou moeten aanbieden (zoals outplacement, opleiding, training, herstructureringsbegeleiding, werving en selectie, persoonlijke coaching,…).

Op aanvraag kan ik je een brief bezorgen die je kan gebruiken om je medewerkers op de hoogte te stellen van het initiatief om als sponsor op te treden voor hun persoonlijke ontwikkeling.

Meer info over loopbaancheques?